Založ si blog

Zdravie je náš majetok

Pri všetkých sviatkoch si želáme veľa zdravia. Ale pritom nikomu to zdravie darovať naozaj nemôžeme. Aj verejné zdravotníctvo má dbať nie iba o liečbu, ale aj o preventívne programy.

Ako lekár často vidím pacientov, ktorí potrebujú urgentnú pomoc. Mojou úlohou je poskytnúť ju, vyliečiť a pomôcť v neočakávanej situácii.

Pokiaľ nie sme práve v urgentnej situácii, pokiaľ nemáme zranenie, netrápi nás choroba, nesadol si na nás nejaký vírus, baktéria, tak vlastne služby lekára nepotrebujeme.

Naše osobné zdravie je naša súkromná vec. Každý z nás je zodpovedný za svoje zdravie a prístup k nemu. Za to, ako sa hýbeme, čo jeme, ako spíme.

Zdravotnícka politika však vo svojej podstate nie je iba liečba chorých či ekonomika chodu zdravotníckych zariadení. Vyspelé štáty – a patrí medzi nich aj člen európskej únie Slovensko – majú  svoje dlhodobé a strategické  plány rozvoja zdravotníctva. Zo štatistík vidíme, ako starne populácia, ako sa mení zloženie ochorení a dôvody úmrtí.

Zdravotnícka politika musí zasiahnuť aj tu. Slovensko patrí ku krajinám s veľmi vysokou spotrebou liekov, pritom práve preventívne programy môžu zlepšiť naše zdravie účinnejšie, než práve nadmerné predpisovanie liekov. Obezita či srdcovo-cievne ochorenia sú výsledkom nášho spôsobu životného štýlu. Omylom týmto ochoreniam občas hovoríme, že sú civilizačné. Ale správny lekár by mal povedať, že toto nie sú civilizačné ochorenia, pretože človek žijúci vo vyspelej civilizácii by si mal uvedomiť, ako sa má správať, aby si zdravie čo najdlhšie udržal.

Je nesmierne dôležité, aby mal každý občan prístup k informáciám, ktoré sú dôležité aj z pohľadu nášho zdravia. Nikto z nás nebude dlhšie a zdravšie žiť, keď nasypeme na ministerstve viac investícií do budov. Potrebujeme rozvíjať preventívne programy. Dlhšie a zdravšie budeme žiť len vtedy, keď sa každý z nás bude viac starať o svoje zdravie.

Najväčším ziskom vášho súkromného zdravia bude, ak svojho lekára uvidíte len príležitostne, na preventívnej prehliadke. A to je živý dôvod pre radosť

Zdravotnícka politika nie je otázkou liečby, ale aj výchovy všetkých nás k tomu, aby sme si vážili viac vlastné zdravie.  Majetok, ktorý je skutočne náš a o ktorý sa vieme častokrát pripraviť vlastnými silami.

 

Človek nie je pokazený stroj

21.11.2018

Lekár nie je automechanik, ktorého cieľom je diagnostikovať pokazenú časť a opraviť ju či dokonca nahradiť. Lekár neopravuje, lekár lieči. K tejto jednoduchej filozofii musíme vrátiť aj naše zdravotníctvo. V osvietenstve vznikla predstava, že človek je čosi ako stroj zložený z jednotlivých systémov a súčiastok. Idea je to na prvý pohľad pekná a dokonca [...]

Aké zdravé je naše zdravotníctvo?

07.11.2018

Dostal som prednedávnom takú lekársko-spoločenskú otázku: keby bolo slovenské zdravotníctvo pacient, ako diagnózu by som mu určil? A čo by som mu navrhol za liečbu? Nuž, priznám sa, ako lekár-traumatológ musím byť pohotový a neraz sa rýchlo rozhodovať a podľa prvých informácií diagnostikovať a začať liečbu. Lenže slovenské zdravotníctvo mi nepriviezli po [...]

Keď kyslá kapusta nestačí

31.10.2018

Niektoré ochorenia podceňujeme, mávneme nad nimi rukou, veď nič sa nedeje. Stačí lipový čaj s medom a ako prevencia kyslá kapusta. A pritom ide o ochorenia, ktoré sprevádzajú aj úmrtia. Chrípka je typickým príkladom toho, ako ľahkovážne vieme pristupovať k nášmu zdraviu. Nie, nehovorím o pandémii španielskej chrípky spred 100 rokov, ktorá zabila až 100 miliónov [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Jaroslav Ridoško

Nemocnice priateľské ľuďom

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 11342x
Priemerná čítanosť článkov: 1890x

Autor blogu

Kategórie