Založ si blog

Človek nie je pokazený stroj

Lekár nie je automechanik, ktorého cieľom je diagnostikovať pokazenú časť a opraviť ju či dokonca nahradiť. Lekár neopravuje, lekár lieči. K tejto jednoduchej filozofii musíme vrátiť aj naše zdravotníctvo.

 

V osvietenstve vznikla predstava, že človek je čosi ako stroj zložený z jednotlivých systémov a súčiastok. Idea je to na prvý pohľad pekná a dokonca významne ovplyvnila aj modernú medicínu. Veď človek sa dá rozdeliť na tráviaci systém, srdcovo-cievny systém, opornú kostrovú sústavu a tak ďalej. A lekár má pred sebou odrazu – žalúdok, cievy, či dochrámané kosti.

Je to jednoduchšie, neosobnejšie, pred sebou odrazu lekár nemá osobu, ale súčiastku, prípad, ktorý treba napraviť.

Bolí však človeka len tá zlomená noha a keď ju napravím, bude všetko v poriadku? Zdá sa, že hej, ale je to tak aj pri rakovine? Srdcovom zlyhávaní? Čo človeka bolí pri diabete, keď ho dlho nič nebolí? A môže mať diabetes aj bicykel?

Pri poslednej otázke ste sa zasmiali, ale bicykel je stroj, bicykel nemôže mať problém so žľazami s vnútorným vylučovaním, tam naozaj stačí vymeniť či opraviť súčiastku. Pri človeku by sme však nemali liečiť iba problém s inzulínom. Mali by sme liečiť človeka.

Zdravotníctvo dnes tvoria najmä špecializovaní lekári, ktorí sa sústreďujú na svoje oblasti a tí všeobecní, ktorí sa snažia rozdistribuovať podľa príznakov človeka k správnemu špecialistovi. Kto však lieči človeka?

Veľmi často, najmä v počiatočných štádiách mnohých ochorení, stačí vnímať človeka ako celok. Nie súbor mechanických častí, ktoré sa prepájajú, ale ako bytosť, ktorá cíti, žije a potrebuje možno len čosi zmeniť vo svojom prístupe k životu, aby sa niektorý zo systémov „nepokazil“.

Lekára musíme pripravovať práve pre to, aby liečil. Aby pacientovi pomohol ako človeku, nie ako pokazenému srdcu či poškodenej kostre. Veľmi často – a na to existujú odborné štúdie – pomáha priateľská starostlivosť, záujem o pacienta, ktorého niečo trápi (a to je niečo iné, než že ho niečo bolí) a očakáva od lekára, že mu pomôže. Preto potrebujeme nemocnice priateľské k ľuďom, kde sa o pacientov budeme starať, nie iba opravovať nefunkčné súčiastky či systémy.

Zmena, ktorú chceme dosiahnuť, neznamená, že zabudneme na anatómiu, fyziológiu, imunológiu. Len musíme lekárov naučiť, že to srdce či pokazený pankreas patrí človeku.

Zdravie je náš majetok

16.11.2018

Pri všetkých sviatkoch si želáme veľa zdravia. Ale pritom nikomu to zdravie darovať naozaj nemôžeme. Aj verejné zdravotníctvo má dbať nie iba o liečbu, ale aj o preventívne programy. Ako lekár často vidím pacientov, ktorí potrebujú urgentnú pomoc. Mojou úlohou je poskytnúť ju, vyliečiť a pomôcť v neočakávanej situácii. Pokiaľ nie sme práve v urgentnej [...]

Aké zdravé je naše zdravotníctvo?

07.11.2018

Dostal som prednedávnom takú lekársko-spoločenskú otázku: keby bolo slovenské zdravotníctvo pacient, ako diagnózu by som mu určil? A čo by som mu navrhol za liečbu? Nuž, priznám sa, ako lekár-traumatológ musím byť pohotový a neraz sa rýchlo rozhodovať a podľa prvých informácií diagnostikovať a začať liečbu. Lenže slovenské zdravotníctvo mi nepriviezli po [...]

Keď kyslá kapusta nestačí

31.10.2018

Niektoré ochorenia podceňujeme, mávneme nad nimi rukou, veď nič sa nedeje. Stačí lipový čaj s medom a ako prevencia kyslá kapusta. A pritom ide o ochorenia, ktoré sprevádzajú aj úmrtia. Chrípka je typickým príkladom toho, ako ľahkovážne vieme pristupovať k nášmu zdraviu. Nie, nehovorím o pandémii španielskej chrípky spred 100 rokov, ktorá zabila až 100 miliónov [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Jaroslav Ridoško

Nemocnice priateľské ľuďom

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 11337x
Priemerná čítanosť článkov: 1890x

Autor blogu

Kategórie