Založ si blog

Aké zdravé je naše zdravotníctvo?

Dostal som prednedávnom takú lekársko-spoločenskú otázku: keby bolo slovenské zdravotníctvo pacient, ako diagnózu by som mu určil? A čo by som mu navrhol za liečbu?

Nuž, priznám sa, ako lekár-traumatológ musím byť pohotový a neraz sa rýchlo rozhodovať a podľa prvých informácií diagnostikovať a začať liečbu.

Lenže slovenské zdravotníctvo mi nepriviezli po fatálnom úraze. Slovenské zdravotníctvo je vlastne celkom vitálne, v relatívne slušnej kondícii, určite nie je po nejakej ochromujúcej mozgovej príhode. A dokonca netrpí ani podvýživou.

Podľa všetkého má isté chronické ochorenia, či skôr neduhy, ktoré môžeme spoločnými silami riešiť. A určite by to nemali byť „kozmetické“ skrášľovacie operácie, skôr zásahy, ktoré povedú, obrazne povedané, k zmene životosprávy a tým aj náprave stavu.

Snažíme sa o to. Ale každý, kto chcel zmeniť v istom veku svoj postoj k životnému štýlu vie, že je to ťažké. Nestačí len vylúčiť jednu potravinu či urobiť pár krokov v parku navyše. Chce to komplexnú zmenu životného štýlu na viacerých úrovniach.

A tak je to aj s našim slovenským zdravotníctvom, o ktoré sa všetky vlády za ostatných tridsať rokov akosi nestarali komplexne, ale len tak úchytkom. Tu sme operovali nejaké tie zranenia a skrášlili dôležité oddelenia, tam zaviedli infúziu a dodali na niektoré miesta dôležité živiny nových technológií.

Ale o pacienta sa nemôžeme starať parciálne. Isto, pri úraze riešim primárne úraz. Ale ak chcem mať z pacienta opäť človeka, ktorý žije naplno, po záchrane života musí prísť komplexná starostlivosť, rehabilitácia i psychická pomoc. Len tak dosiahneme zlepšenie kvality života pacienta, len tak bude z pacienta plnohodnotný, práceschopný a šťastný človek.

A ako teda liečiť takéhoto chronického pacienta?

Ak chceme mať naše zdravotníctvo zdravé, potrebujeme dosiahnuť takýto synergický efekt. Fungujúce technologické vybavenie na všetkých úrovniach musí dopĺňať dobre pripravený a ohodnotený zdravotnícky personál. Čas, najväčšia vzácnosť, ktorú si nevieme kúpiť, musíme venovať pacientom. A zamerať sa viac na prevenciu, zlepšenie života ľudí.

Mojou víziou sú nemocnice priateľské k ľuďom. A zdravotníctvo, ktoré sa nesústreďuje na pacientov, ale na všetkých občanov.

Človek nie je pokazený stroj

21.11.2018

Lekár nie je automechanik, ktorého cieľom je diagnostikovať pokazenú časť a opraviť ju či dokonca nahradiť. Lekár neopravuje, lekár lieči. K tejto jednoduchej filozofii musíme vrátiť aj naše zdravotníctvo. V osvietenstve vznikla predstava, že človek je čosi ako stroj zložený z jednotlivých systémov a súčiastok. Idea je to na prvý pohľad pekná a dokonca [...]

Zdravie je náš majetok

16.11.2018

Pri všetkých sviatkoch si želáme veľa zdravia. Ale pritom nikomu to zdravie darovať naozaj nemôžeme. Aj verejné zdravotníctvo má dbať nie iba o liečbu, ale aj o preventívne programy. Ako lekár často vidím pacientov, ktorí potrebujú urgentnú pomoc. Mojou úlohou je poskytnúť ju, vyliečiť a pomôcť v neočakávanej situácii. Pokiaľ nie sme práve v urgentnej [...]

Keď kyslá kapusta nestačí

31.10.2018

Niektoré ochorenia podceňujeme, mávneme nad nimi rukou, veď nič sa nedeje. Stačí lipový čaj s medom a ako prevencia kyslá kapusta. A pritom ide o ochorenia, ktoré sprevádzajú aj úmrtia. Chrípka je typickým príkladom toho, ako ľahkovážne vieme pristupovať k nášmu zdraviu. Nie, nehovorím o pandémii španielskej chrípky spred 100 rokov, ktorá zabila až 100 miliónov [...]

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Jaroslav Ridoško

Nemocnice priateľské ľuďom

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 11362x
Priemerná čítanosť článkov: 1894x

Autor blogu

Kategórie