Založ si blog

Keď kyslá kapusta nestačí

Niektoré ochorenia podceňujeme, mávneme nad nimi rukou, veď nič sa nedeje. Stačí lipový čaj s medom a ako prevencia kyslá kapusta.

A pritom ide o ochorenia, ktoré sprevádzajú aj úmrtia. Chrípka je typickým príkladom toho, ako ľahkovážne vieme pristupovať k nášmu zdraviu. Nie, nehovorím o pandémii španielskej chrípky spred 100 rokov, ktorá zabila až 100 miliónov ľudí po celom svete, viac, ako bojiská prvej svetovej vojny.

Sme na konci októbra, sezóna jesenných a zimných respiračných ochorení ešte len štartuje, navyše sychravá jeseň s teplotami pár stupňov nad nulou, ideál pre šírenie respiračných vírusov, vlastne ešte poriadne nenastala. Ale už prichádzajú na Úrad verejného zdravotníctva prvé hlásenia o lokálnych epidémiách a zatvorených škôlkach.

Chrípka, poviete si, veď to je len nádcha, boľavé hrdlo, dva dni a ide sa ďalej. Lenže lipový čaj a kyslá kapusta sú dobrou podporou imunity, ale na chrípku naozaj nestačia. Kto si prežil skutočnú chrípku, vie, že medzi prechladnutím, nádchou, virózou a naozajstnou chrípkou je veľký rozdiel.

Nepríjemne ma prekvapilo číslo zo štúdie slovenských epidemiológov, ktoré uvádza, že následkom chrípky a komplikácií spôsobených týmto ochorením v rokoch 2007 – 2017 zomrelo ročne v priemere 816 pacientov. Na Slovensku a v 21. storočí…

Umrieť na chrípku? Aj to je výsledok smutného podceňovania očkovania, nechránime sa. Patríme medzi krajiny, kde sa jeden z najúžasnejších medicínskych vynálezov – očkovanie – spochybňuje. Povinné očkovanie je pre mamičky väčším strašiakom, než epidémia osýpok či dieťa híkajúce a dusiace sa pri záchvatoch čierneho kašľa. V očkovaní na chrípku patríme medzi najhorších v Európe, zato v počte respiračných ochorení, kam chrípka patrí, sme v rebríčkoch vysoko. Pritom očkovanie na chrípku má podporu lekárskych autorít, nášho Ministerstva zdravotníctva, Úradu verejného zdravotníctva, hradia ho všetky poisťovne a teda je len na nás, aby sme sa odhodlali k tomu lekárovi zájsť.

Prevencia je rozhodnutie každého z nás.

Kyslá kapusta isto podporuje imunitu, je to skvelá superpotravina, ale chrípku naozaj nezaberá, aj keď vám neublíži a množstvo prírodného C vitamínu je nepochybne prínosom pre telo. Ale aktívna ochrana a prevencia očkovaním je najlepší spôsob ako sa chrípke a vírusovým ochoreniam vyhnúť.

Človek nie je pokazený stroj

21.11.2018

Lekár nie je automechanik, ktorého cieľom je diagnostikovať pokazenú časť a opraviť ju či dokonca nahradiť. Lekár neopravuje, lekár lieči. K tejto jednoduchej filozofii musíme vrátiť aj naše zdravotníctvo. V osvietenstve vznikla predstava, že človek je čosi ako stroj zložený z jednotlivých systémov a súčiastok. Idea je to na prvý pohľad pekná a dokonca [...]

Zdravie je náš majetok

16.11.2018

Pri všetkých sviatkoch si želáme veľa zdravia. Ale pritom nikomu to zdravie darovať naozaj nemôžeme. Aj verejné zdravotníctvo má dbať nie iba o liečbu, ale aj o preventívne programy. Ako lekár často vidím pacientov, ktorí potrebujú urgentnú pomoc. Mojou úlohou je poskytnúť ju, vyliečiť a pomôcť v neočakávanej situácii. Pokiaľ nie sme práve v urgentnej [...]

Aké zdravé je naše zdravotníctvo?

07.11.2018

Dostal som prednedávnom takú lekársko-spoločenskú otázku: keby bolo slovenské zdravotníctvo pacient, ako diagnózu by som mu určil? A čo by som mu navrhol za liečbu? Nuž, priznám sa, ako lekár-traumatológ musím byť pohotový a neraz sa rýchlo rozhodovať a podľa prvých informácií diagnostikovať a začať liečbu. Lenže slovenské zdravotníctvo mi nepriviezli po [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

Jaroslav Ridoško

Nemocnice priateľské ľuďom

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 11366x
Priemerná čítanosť článkov: 1894x

Autor blogu

Kategórie