Založ si blog

Lekár v hokejovej šatni

Hokej vyzerá inak, keď ste v šatni ako lekár. Niekedy treba okamžite šiť tržné rany, niekedy pomôcť s bolesťou tak, aby hráč mohol dohrať dôležitý zápas. Zdravotníctvo je niekedy také, ako hokej –  s nečakanými zvratmi a potrebou rýchlych rozhodnutí. A hrá sa tu tiež tímovo.

 

Čo myslíte, aké je najčastejšie hokejové zranenie? Ak tipujete vybité zuby, tržné rany na tvári či polámané malíčky, tak asi nie ste stopercentný fanúšik. Nie že by sa občas neváľali po ľadovej ploche zuby či šmuhy krvi.

Najčastejšie zranenia, tie nevznikajú v drsných súbojoch, pri bodyčekoch, nárazoch na mantinel či podtrhnutiach. Najviac ohrozenými na tele hokejistu sú slabiny, kríže a panvové kosti, svaly a úpony. Korčuľovanie dáva zabrať ohýbačom (flexorom) a svalovým snopcom v stehennej oblasti. Sú to svaly a šľachy, ktoré ovplyvňujú držanie tela a pri hokeji im chlapci dávajú enormne zabrať. Zranené triesla veľmi bolia, u mnohých sa stávajú bolesti vo vyššom veku chronickými.

Hokejovú šatňu poznám zvnútra dôverne. Ako Trenčan a traumatológ pôsobím už viac než 25 rokov aj v hokejovom klube Dukly Trenčín. Nebudem hovoriť o konkrétnych zraneniach konkrétnych hokejistov, nebolo by to odo mňa kóšer, ale ošetroval som aj špičkových reprezentantov – dokonca predtým, ako sa reprezentantmi stali – a zachraňoval som zranenia mnohým našim chlapcom. Videl som ich plakať od bolesti i zatínať zuby.

Hokej je tvrdý šport, ale emocionálne silný. Psychológia tímu pomáha vydržať aj tú bolesť preto, aby ste zvíťazili. Odhodlanie hrať a víťaziť, bolesť prekonávajú. To by sme sa od hokejistov mohli naučiť.

Tímový duch je dôležitý aj v zdravotníctve. Pacientov nelieči jeden lekár, ale celý tím ľudí. Musia hrať spolu, prekonávať aj úskalia, ktoré niekedy nečakáme. Sú to čosi ako „úrazy“ v zápase, ktoré treba prekonať. Raz ťahá viac jeden, raz druhý, ale hráme pre tím.

Diváci na hokeji nevidia do šatne, nevedia, čo sa robí v momente, keď zaberá tréner a ďalší ľudia z realizačného tímu. A nie je to vidieť ani v tom „zákulisí“ zdravotníctva. Ale pre kvalitné zdravotníctvo, o aké sa usilujeme, je dôležité vidieť niekde ten cieľ – víťazstvo celého tímu. A podriadiť tomu usilovnosť a profesionalitu každej zložky.

Len vtedy budeme vedieť liečiť pacientov a vybudujeme zdravotníctvo pre ľudí, keď budeme hľadať sily aj vo vlastných radoch.

Človek nie je pokazený stroj

21.11.2018

Lekár nie je automechanik, ktorého cieľom je diagnostikovať pokazenú časť a opraviť ju či dokonca nahradiť. Lekár neopravuje, lekár lieči. K tejto jednoduchej filozofii musíme vrátiť aj naše zdravotníctvo. V osvietenstve vznikla predstava, že človek je čosi ako stroj zložený z jednotlivých systémov a súčiastok. Idea je to na prvý pohľad pekná a dokonca [...]

Zdravie je náš majetok

16.11.2018

Pri všetkých sviatkoch si želáme veľa zdravia. Ale pritom nikomu to zdravie darovať naozaj nemôžeme. Aj verejné zdravotníctvo má dbať nie iba o liečbu, ale aj o preventívne programy. Ako lekár často vidím pacientov, ktorí potrebujú urgentnú pomoc. Mojou úlohou je poskytnúť ju, vyliečiť a pomôcť v neočakávanej situácii. Pokiaľ nie sme práve v urgentnej [...]

Aké zdravé je naše zdravotníctvo?

07.11.2018

Dostal som prednedávnom takú lekársko-spoločenskú otázku: keby bolo slovenské zdravotníctvo pacient, ako diagnózu by som mu určil? A čo by som mu navrhol za liečbu? Nuž, priznám sa, ako lekár-traumatológ musím byť pohotový a neraz sa rýchlo rozhodovať a podľa prvých informácií diagnostikovať a začať liečbu. Lenže slovenské zdravotníctvo mi nepriviezli po [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

Jaroslav Ridoško

Nemocnice priateľské ľuďom

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 11365x
Priemerná čítanosť článkov: 1894x

Autor blogu

Kategórie